Hírek

Kutyaovi egész évben minden vasárnap 10:00!

 

Hírlevélfeliratkozás

Kérek értesítést a Soproni Kutyasuli eseményeiről

Börtön, vagy menedék? Kutyaketrec – kutyaboksz

Egyre fontosabbnak érezzük, hogy kedvencünkkel együtt nyaraljunk, elutazzunk síelni, szabadságra. Nem sokan gondolnak bele, hogy a hirtelen környezetváltozás a kutya számára sokkal nagyobb stressz, mint nekünk, embereknek.

Nem arról van szó, hogy nem akar, hanem sajnos nem tud aludni, nem talál nyugalmat, állandó bizonytalanságban van, aggódik, figyelme élesedik, állandó készenlétbe helyezi magát. Meglepődve vesszük észre, hogy a kutya az utazás első három napja alatt „pörög”, viselkedése megváltozik, nem akar aludni, folyton foglakozást követel. Nem is gondolunk bele, hogy a számunkra pihentető utazás során kivesszük a kutya lába alól a talajt.

Sokszor ez a felfokozott idegállapot a harmadik nap végére krónikussá válik, a kutya apatikus lesz, nem eszik, koncentrációs zavarok lépnek fel nála, egészen extrém esetben epilepsziás rohamot is kaphat.

Kutyás táborok jelensége mindez, amit a Gazda odafigyeléssel megelőzhetett volna. Hiába hívjuk kutyás tábornak, mégis egyedül járunk zuhanyozni, ebédelni, a sportesemények alatt is jobb, ha nincs láb alatt a kutya. Normális esetben, otthon napi 2-3 hosszabb-rövidebb sétán kívül a kutyánk nyugodtan, biztonságos környezetben pihen. Számára abszolút nem normális, amit ilyenkor átél, a Gazda aktív pihenésének esik áldozatául. A mi felelősségünk, hogy idegen környezetben is odafigyeljünk arra, hogy a kutya számára legyen jól értelmezhető, biztonságot, nyugalmat adó, ismert hely, és ezen a helyen minél több időt tudjon pihenéssel tölteni. Így nekünk sem kell aggódni azon, hogy kikaparta-e a sátrat, kinyitotta-e a szobaajtót, és elindult-e pánikszerűen utánunk, bennünket keresni.

A szállítóbokszok, kutyaketrecek nagyon is hasznosak a mindennapi életünkben, és nem csak nekünk, a kutyánknak is!

A kutya a nap több óráját pihenéssel tölti, rengeteget képes aludni. Erre a pihenésre szüksége is van, minél inger-gazdagabb környezetbe kerül, annál tovább tart a regenerálódása. Az én kutyám a napi 18-20 órát is alvással tölti, ha úgy adódik. Erre a legalkalmasabb hely egy nyugodt csendes kis zug, egy olyan vacok, ahol biztonságban érezheti magát, ami az ő helye. A kutya számára a többoldalú, fedett zugok ideálisak, jól el lehet bújni a kíváncsi tekintetek elől, és védettnek érezheti magát benne. Ha egy kiskutya valamitől megijed, ösztönösen egy ilyen hely védelmét keresi. Sokszor az érzékenyebb, szeparációs stressztől szenvedő kutyák is ilyen helyekre bebújva tudnak megnyugodni. Az ilyen kutyák egyik alapvető terápiás megoldása egy olyan bokszba szoktatás, ahol a kutya kellőképpen védettnek érzi magát, és nyugalomra talál. Vagyis a doboz alakú dolgok a kutya szempontjából tökéletes búvóhelyek. Sok problémát old meg, ha van ilyen helye a kutyának: például bárhova magammal vihetem, a kutyám a legidegenebb, legfurcsább környezetben is egy megszokott, biztonságos helyet talál, ahol pihenni tud.

Akik kiállításra járnak kutyájukkal, tudják, hogy az egész napos tömeg, zsivaj, zajok, meleg, fullasztó légkör nemcsak a kutyát, de még az embert is próbára teszi. Ilyen környezetben kellene a kutyának a ringben nyugodtan, fegyelmezetten a legjobb formáját hozni? Ha nem tudok számára nyugodt helyet biztosítani, nem sok esélyem lesz vele a sikerre. A legjobb idegrendszerű kutya is leereszt, ha 4-6 órát kell várnia a nagy szereplésre. Nem csoda, hogy a kiállítótermekben a ring mellett a legtöbb helyet a kiállítók bokszai foglalják el.

Munkakutya versenyzők is tudják, a legjobb teljesítmény egyik kulcsa, hogy a kutya pihenten tudjon a megmérettetés elé állni. A versenyek helyszíne bárhol lehet, lehet, hogy repülővel kell utazni, lehet, hogy több tízórás autóutat kell megtenni, és a kutyától mégis azt a legjobb teljesítményt várjuk el, amire otthon felkészítettük.

Sokan kocsiban magukkal viszik a kutyájukat kirándulásokra, munkahelyre, vagy éppen a sétáltató helyig rakják autóba. Az autóban fontos mindenki biztonsága érdekében, hogy a kutya nyugodt legyen, lehetőleg egy helyen maradjon, ne zavarja a vezetőt és az utasokat. Ehhez képest rengetegszer találkozunk olyannal, ahol a kutya folyamatosan nyüszít, ugat az autóban, ide-oda rohangál, és ha nincs külön személy arra, hogy a kutyát megfogja, és nyugodtan tartsa, akkor nem is lehet vele egy járműben utazni, hiszen a vezető nem tud egyszerre a kutyára is és a vezetésre is figyelni. A kutya izgatottsága az ilyen esetekben állandó stressz. A kutyának is, és az utasoknak, a vezetőnek is.

Ha viszont a kutya az autóban is bokszban van, nyugodt utunk lehet, nem kell plusz személy a kutya féken tartására, és a kutya sem stresszel az utazás alatt.

Sokan voltak már tanúi olyan baleseteknek, ahol az utastérben szabadon lévő kutya az összetört autóból kiszabadult, és a baleset okozta sokktól elveszítette az orientációját, az autók között pánikszerűen futkosva újabb balesetet okozott, vagy újabb baleset áldozatául esett. A műanyag bokszok a legtöbb ilyen balesetben megvédik a kutyát, sokkal kisebb a sérülés veszélye.

Hogyan lehet megszerettetni a kutyával a bokszot?

Amíg kölyök a kutya, nagyon egyszerű a dolgunk, ritka, hogy félelmi reakciót váltana ki belőlük a „vacok”, így ha beletesszük őket játék után, azonnal elalszanak benne, és hamar megszeretik, idővel maguk is ide húzódnak vissza nyugalmat keresni. Segít, ha eleve ide tesszük a takarójukat, párnájukat.

Ha idősebb kutyát szeretnék beszoktatni a bokszba, akkor sincs nehéz dolgunk: ezek a bokszok általában szétszedhetők, vagyis van egy alsó tálca részük, egy felső oldaluk, és egy ajtajuk. Kezdjük a szoktatást a tálcával, adjuk neki ebben a vacsorát, tegyük bele a takaróját, fekhelyét. Ha már ezt megszokta, tegyük fel a tetejét, és a vacsorát tegyük először a nyitott oldalra, majd minden nap egy kicsit beljebb. Aztán tegyük fel az ajtót, de hagyjuk nyitva. A zárt bokszhoz szoktassuk utoljára a kutyát, először csukjuk rá vacsora közben az ajtót, majd hagyjuk benne a kutyát egyre tovább, miközben mi is a közelben vagyunk. Ha a kutya ki szeretne jönni, és elkezd nyüszíteni, kaparni, akkor menjünk oda a bokszhoz, maradjunk teljesen passzívak, ne beszéljünk a kutyához, ne csináljunk semmit, amíg meg nem nyugszik, ekkor engedjük ki. Így a kutya megérti, hogy nyugodtan kell várni, és akkor fogja a Gazda kiengedni.

Ugyanez érvényes az autóból való kiszálláskor. Hiába izgatott az eb, és nyüszít, kapar, várjuk meg, amíg lenyugszik és csak így engedjük ki az autóból. Könnyű belátni, hogy az izgatott kutyát kontrollálni is nehezebb, mint a nyugodtat, így ha forgalmas helyen kell megállnunk, akkor is biztosak lehetünk benne, hogy a kutya higgadt, és kezelhető, nem sodorja sem magát, sem a Gazdáját veszélybe.

A kutyaketrec/ szállítóboksz szó jelentése az emberek számára sajnos elsősorban a bezártságot sugallja. A ketrecbe zárt kutya képe szomorú, hiszen az összes menhelyi fotón ez látható. Így aztán nem is szívesen veszünk ilyet kedvencünk számára, sőt még a gondolata is elborzaszt bennünket. Idegenkedünk, borzongunk tőle, sajnáljuk szegény kutyánkat belezárni. A termékek megjelenése sajnos legtöbbször nem éppen az esztétikumot helyezi előtérbe, de hagyjuk rá: a praktikum ebben az esetben valóban lehet fontosabb szempont.

Érdemes átgondolni a véleményünket a kutyaketrecekkel, bokszokkal kapcsolatban. Látható, hogy olyan előnyökkel rendelkeznek mind az ember, mind a kutya számára, ami feleslegessé teszi aggodalmunkat, és ellenérzéseinket. Hiszen nem arról van szó, hogy a kutyát egész életében ebben a ketrecben tartjuk bezárva. Nem csak saját, de kutyánk érdekében is praktikus segítség, hasznos útitárs.

írta: Gyulainé Szak Enikő