Hírek

Kutyaovi egész évben minden vasárnap 10:00!

 

Hírlevélfeliratkozás

Kérek értesítést a Soproni Kutyasuli eseményeiről

A családi kutyatartás etikai kódexe

„A tudatos kutyatartót onnan lehet megismerni, hogy szereti a környezete”


A városi környezetben:

✓  A kutya ürülékét minden esetben szedjük fel, és ne lépjünk az utcára erre alkalmas felszerelésnélkül!

✓  Pórázon közlekedésnél a kutya ne húzzon, hosszú pórázon se kerüljön ki a látóterünkből.

✓  Ha kutyánk pórázon agressziót mutat, igyekezzünk elkerülni azokat a helyzeteket, melyek a környezetünkben félelmet kelthetnek!

✓  Kutyánkról a pórázt csak akkor vegyük le, ha az adott környezetben képesek vagyunkkontrollálni. Semmilyen körülmények között nem veszélyeztethetjük mások testi épségét sem a kutya agressziójával, sem túlzó vehemens játékával vagy bármilyen más viselkedésével.

✓  Tartsuk tiszteletben más emberek véleményét, kérését, félelmeit, akkor is, ha a mi kutyánk„nem bánt”!

✓  Ne engedjük odamenni, odaszagolni a kutyát idegen emberekhez, hacsak ezt nem kérik külön!Különösen vigyázzunk, hogy a kutya ne ijesszen meg gyerekeket, ők már a puszta megjelenésétis fenyegetőnek érezhetik, mindig egyeztessünk a gyermek kísérőjével, mielőtt a kutyával megismerkednek, akkor is, ha a gyerek szeretné azt.

✓  Soha ne engedjük kutyánkat játszótérre, virágágyásba.

✓  Ne kényszerítsük a kutyánkat olyan szituációba, ami számára kellemetlen, csak azért, hogy megfeleljünk mások elvárásainak. Udvariasan utasítsuk el azokat a közeledéseket (idegenemberek, gyerekek részéről) amik kutyánknak nehezen elviselhetőek, vagy félelmetesek.

✓  Kutyánk ugatása másokat zavarhat, legyünk tekinteel a környezetünkre.

✓  Idegen kutya-gazda páros közeledtén hívjuk be a kutyánkat és csak a másik gazdával való egyeztetés után engedjük oda egymáshoz a két kutyát!

✓  Babakocsival, biciklivel, görkorival és egyéb járművel közlekedő embereket a kutya ne ugassa, ne akarja kergetni, ne zavarja!

✓  Két kutya játékát a mi kutyánk ne zavarja meg, ha nem tud kulturáltan csatlakozni, akkor menjünk arrébb!

✓  Ha a fentiek betartása ellenére kutyánk mégis valamilyen kártokoz, ne vonjuk kétségbe saját felelősségünket, ne vitatkozzunk.

A tudatos kutyatartó oly módon közlekedik a zárt közösségi terekben, hogy – a környezetének példát mutatva –elkerülje a félelmet kiváltó, vagy mások számára zavaró helyzeteket!

✓  A város zárt közösségi és kiszolgáló terei (étterem, üzlet, bevásárlóközpont, stb.) elsősorban az emberek kiszolgálására jöttek létre, a kutyával való belépéshez a fenntartó engedélye is szükséges. Ha szabad bejárást kapunk kutyánkkal, oly módon jelenjünk meg, hogy másokat ne zavarjunk. (pl: Étteremben fektessük a kutyát az asztal alá, üzletekben, folyosókon ügyeljünk arra, hogy ne legyen útban, az üzletekben ne szaglássza az árucikkeket, kérés nélkül ne barátkozzon, stb.)


✓  A belépés előtt kutyánkat sétáltassuk meg. A zárt közösségi terekben a kutya egyáltalán nem üríthet,fokozottan ügyeljünk, hogy mielőtt bemegyünk, a kutya elvégezhesse a dolgát. Előfordulhat, ha a kutya nincs még hozzászokva ezekhez az ingerekhez, hogy a felfokozott állapotnak köszönhetően idő előtt újra rájön az ürítési inger. Figyeljünk a jelekre és akadályozzuk meg, majd sietősen távozzunk nyílt területre, ahol elvégezheti a dolgát.


✓  A városi élettér zárt közösségi és kiszolgáló tereibe (szolgáltató egységek, üzletek, éttermek, stb.) csak tiszta, fegyelmezett, irányítható, gátolható, kézben tartható kutya kísérheti el a gazdáját. Legyünk tudatában annak, hogy a kutyánk által okozott anyagi károkért teljes mértékben felelősek vagyunk.


✓  A zárt közösségi terekben a kutya nem maradhat felügyelet nélkül, nem távolodhat el a gazdája közvetlen közelségéből. Ezeken a helyeken mindig tartsuk a kutyát pórázon.


✓  Ha a többi vendég a kutyát szeretné megsimogatni, az csak a gazda felelősségére, és engedélyével történhet meg! Ha a kutyánknak kellemetlen a tömeg, vagy az idegenek túlzott közeledése, udvariasan, de határozottan hárítsuk el azokat.


✓  A kutya ugatása ilyen jellegű helyeken nagyon nem kívánatos. Ha kutyánkat nem tudjuk rábírni, hogy csendben maradjon, azonnal hagyjuk el vele a helyiséget!


✓  A zárt közösségi terekre különösen igaz, hogy kutyánk bármilyen agresszió viselkedése elfogadhatatlan,indokolhatatlan, feltétlenül elkerülendő és kötelességünk azt megakadályozni! Ha ezt nem tudjuk biztosítani, haladéktalanul hagyjuk el helyiséget, intézményt, illetve ha tisztában vagyunk azzal, hogy a zárt, szűk terek és a tömeg válthatnak ki agresszív viselkedést a kutyánkban, akkor inkább kutya nélkül látogassuk ezeket.


✓ Ha elégedetlenkedő, minket, vagy kutyánkat provokáló vendéggel találkozunk, kerüljük a konfrontációt! A helyzet megoldására a személyzetet kérjük meg.

✓  A kutyánk soha nem maradhat felügyelet nélkül! Olyan helyzetekben is gondoskodnunk kell felügyeletről, ha például a mosdóba távozásunk ideje alatt fegyelmezetten helyben marad. Ilyen esetekre, ha egyedül vagyunk,akkor a személyzet egyik, e felelősségvállalásra hajlandó tagját kérhetjük fel.


✓  A zárt közösségi terekben két kutya találkozásakor különösen nagy figyelemmel kell lennünk, a játék pedig kifejezetten kerülendő.


✓  Vegyük figyelembe, hogy az éttermekben, bevásárlóközpontokban és egyéb zárt közösségi terekben való tartózkodás kutyánk számára alapvetően nem kikapcsolódás. Természetesen előnyös, ha elkísérhetnek minket ezekre a helyekre, de az ilyen jellegű programok nem helyettesíthetnek számukra egy sétát, vagy kutyás sportot. Örvendetes, hogy egyre több étterem és üzlet nyitja meg kapuit a kutyák előtt, de ha az állatot láthatóan megviselik az ott tartózkodás megpróbáltatásai, vegyük figyelembe az igényeit, és ne töltsünk el vele a szükségesnél több időt, vagy egyáltalán ne is vigyük magunkkal.